Een computer maakt geen fouten
Pieter van den Oord — Maasland Champignons BV

"Een computer maakt geen fouten. Als je hem goed instelt, doet hij precies wat je vraagt."

Lees meer

"Kwaliteit en efficiëntie zijn voor mij het allerbelangrijkste in mijn dagelijkse bedrijfsvoering". Dit zijn de woorden van Pieter van den Oord, eigenaar van Maasland Champignons BV, een modern champignonteelt- en handelsbedrijf gevestigd in Hedel.

Klant

Maasland Champignons BV

Marktsegment

Oplossingen

Maasland Champignons BV is gestart in 1992 en bestaat momenteel uit 22 kweekcellen, allemaal aangestuurd door een Fancom 765 champignoncomputer. 14 cellen hebben een oppervlakte van 300 m2 en nog eens 8 cellen hebben een oppervlakte van 420 m2. De laatste 8 cellen dateren uit 2018, toen het bedrijf uitbreidde met een apart gebouw met kantoren, een verpakkings- en verzendafdeling en appartementen voor medewerkers. Maasland bv oogst met de hand en heeft eigen, deels internationale, afzetkanalen, waardoor het een arbeidsintensief bedrijf is. Veel van de werknemers komen uit Oost-Europa en het is opvallend dat belangrijke werkinstructies in de werkplaats in meerdere talen beschikbaar zijn. Als tijdens ons interview een van de werknemers naar ons toekomt voor advies, schakelt Pieter natuurlijk over op Pools om de situatie met hem te bespreken.

De ideale lijn

Het pand en de apparatuur zijn gebouwd door de Christiaens Groep, die ook Fancom champignoncomputers aanbiedt als onderdeel van haar turnkey oplossingen. Pieter van den Oord heeft bewust gekozen voor een Fancom klimaatcomputer voor zijn cellen: "De mogelijkheden van Fancom klimaatcomputers zijn groot en flexibel en Fancom liep hierin duidelijk voorop. Ik wil een klimaatcomputer ook gebruiken waarvoor hij ontworpen is, namelijk om het klimaatproces volledig automatisch te regelen. In dat geval hoef je veel dingen niet handmatig te doen, dat is zonde.

We hebben een plan opgesteld dat de ideale lijn is voor het productieproces van mijn champignons. Onze computers zijn ingesteld om deze ideale lijn precies te volgen tijdens alle fasen van het proces, van de teelt tot het stomen. Ik ben tevreden met mijn kweekresultaten; een computer maakt ook geen fouten. Als je hem goed instelt, doet hij precies wat je hem vraagt te doen.

Fine-tuning met de juiste touch

Wat de airconditioning betreft, hoef ik maar één aanpassing te doen. Elke dag maak ik twee inspectierondes. Eerst controleer ik de situatie op mijn regelcomputers via FarmManager en daarna maak ik een rondje over mijn bedrijf. Het kweken van paddenstoelen is een natuurlijk proces. Afhankelijk van de activiteit van het substraat, de kwaliteit van de grondstoffen in de compost of weersinvloeden van buitenaf, moet ik kleine aanpassingen maken in het plan, wat ik doe door de vinger aan de pols te houden. Automatisering heeft zijn grenzen, want een computer kan gewoon niet naar paddenstoelen kijken. Maar als ik om wat voor reden dan ook een inspectie moet overslaan, weet ik dat alles goed komt. Als er echt iets misgaat, wordt ik gewaarschuwd door mijn telefoon en kan ik de app op mijn iPhone gebruiken om de situatie te beoordelen. Ik heb het volste vertrouwen in de computers in mijn bedrijf en ze hebben me in al die jaren nog nooit in de steek gelaten.

Besturingscomputers helpen ons om
efficiënt gebruik te maken
van onze energiebronnen.

Pieter van den Oord — Maasland Champignons BV

Duurzaam en energie-efficiënt

Van den Oord heeft vanaf het begin geïnvesteerd in duurzame teeltmethoden. Op de daken van het bedrijf zijn meer dan 1.600 zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast beschikt het bedrijf over allerlei moderne technieken: een koude- en warmteopslag, 'heat pipes' om het gasverbruik te verminderen, een warmtepomp met warmtewisselaars en overal energiezuinige LED-verlichting. Maasland Champignons BV doet er alles aan om het energieverbruik terug te dringen. Maar niet ten koste van de kwaliteit: "De regelcomputers helpen ons om efficiënt met onze energiebronnen om te gaan. De regelbanden zijn ruim ingesteld en zo krijg ik een stabiel en betrouwbaar klimaatverloop. De computers controleren voortdurend de omgevingsomstandigheden en gebruiken bijvoorbeeld automatisch buitenlucht als dat gepast is. Ik hoef dus nooit onnodig te koelen of te verwarmen".

Tevreden

Pieter van den Oord is een tevreden ondernemer. Er zijn uitbreidingsmogelijkheden, maar er zijn op dit moment geen plannen om die uit te voeren. "Ik heb niet de ambitie om veel groter te worden. Het is niet altijd beter om groter te zijn. Ik wil gefocust blijven op kwaliteit en de vraag van de klant. Vandaag heb ik ongeveer veertig klanten en ik kan heel flexibel reageren op hun verzoeken. Dit is perfect in lijn met de capaciteit van mijn bedrijf. Dit alles moet beheersbaar blijven. Concreet: als we nu één grote en één kleine cel vullen, komt dat precies overeen met twee volle trailers substraat en één trailer dekaarde. Ik hoef dus niet met halfvolle vrachtwagens rond te rijden," besluit hij. Het is Pieter weer, efficiëntie tot in het kleinste detail.

Wil je ook dat je champignonkwekerij volledig geautomatiseerd is?

Neem contact met ons op

Forward thinkers

Forward Thinkers staan met één been in het heden en één been in de toekomst. Wat ze doen, doen ze goed. En om dat zo te houden, kijken ze vooruit. Kan het anders, kan het nog beter dan we het nu doen?

Ontdek alle casestudies

Een computer maakt geen fouten
Fancom BVCase study

Een computer maakt geen fouten

Optimale klimaatcondities in de fermentatiebunkers van Coenegrachts Substraat
Fancom BVCase study

Optimale klimaatcondities in de fermentatiebunkers van Coenegrachts Substraat

Lumina 765 en 767 voor Champignonteler Van den Boomen
Fancom BVCase study

Lumina 765 en 767 voor Champignonteler Van den Boomen

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.