Een computer maakt geen fouten
Pieter van den Oord — Maasland Champignons BV

"Een computer maakt geen fouten. Als je hem goed instelt, doet hij precies wat je vraagt."

Lees meer

“Kwaliteit en efficiency, dat is voor mij het belangrijkste in mijn dagelijkse bedrijfsvoering”. Aan het woord is Pieter van den Oord, eigenaar van Maasland Champignons BV, een modern champignonteelt- en handelsbedrijf te Hedel.

Klant

Maasland Champignons BV

Marktsegment

Oplossingen

Maasland Champignons BV is gestart in 1992 en bestaat inmiddels uit 22 kweekcellen, allemaal worden aangestuurd door een Fancom 765 champignoncomputer. 14 Cellen met een oppervlakte van 300 m2 en nog eens 8 cellen met van 420 m2. De laatste 8 cellen dateren uit 2018 toen het bedrijf is uitgebreid met een apart gebouw inclusief kantoor, verpakkings- en verzendafdeling en appartementen voor medewerkers. Maasland bv oogst handmatig en met hun eigen, deels internationale afzetkanalen is het bedrijf arbeidsintensief. Een groot deel van de medewerkers komt uit Oost-Europa en het valt op dat belangrijke werkinstructies op de werkvloer beschikbaar zijn in meerdere talen. Als tijdens ons interview een van de medewerkers om advies komt vragen schakelt Pieter als vanzelf over op het Pools om de situatie met hem te bespreken.

De ideale lijn

De bedrijfsgebouwen en inrichting is gerealiseerd door de Christiaens Group, die ook de Fancom champignoncomputers in hun turnkey oplossingen aanbiedt. De keuze voor een Fancom klimaatbesturing voor zijn cellen heeft Pieter van den Oord heel bewust genomen: “De mogelijkheden van de Fancom klimaatcomputers zijn uitgebreid en flexibel, Fancom liep daarin duidelijk voorop. Ik wil een klimaatcomputer ook gebruiken waar die voor bedoeld is, het volledig automatisch sturen van het klimaatproces. Dan wil je niet ook nog eens een heleboel zaken handmatig doen, dat is zonde. Wij hebben een blueprint ontwikkeld, dat is de ideale lijn voor het productieproces van mijn champignons. Onze computers zijn zo ingesteld dat ze deze ideale lijn nauwkeurig volgen gedurende alle fasen van het proces, van doorgroeitot en met doodstomen. Ik ben tevreden met mijn teeltresultaten, een computer maakt ook geen fouten. Als je hem goed instelt, doet hij precies wat je vraagt”. 

Finetunen met fingerspitzengevoel

Qua klimaatregeling is finetunen dan ook het enige wat ik hoef te doen. Iedere dag maak ik twee keer een inspectieronde. Ik kijk eerst via FarmManager naar de situatie op mijn regelcomputers en maak vervolgens een rondje door mijn bedrijf. Het groeien van champignons is een natuurlijk proces. Afhankelijk van de activiteit van het substraat, de kwaliteit van de grondstoffen in de compost of externe weersinvloeden moet ik vanuit de blueprint een klein beetje bijstellen, dat doe ik met mijn fingerspitzengevoel. Er zijn immers grenzen aan automatisering, want een computer kan nu eenmaal niet naar de champignons kijken. Maar als ik om een of andere reden een keer een inspectieronde moet overslaan, dan weet ik dat alles gewoon goed blijft gaan. Als er echt iets aan de hand is, dan word ik via mijn telefoon gewaarschuwd en kan ik met de app op mijn iPhone de situatie beoordelen. Ik vertrouw volledig op de computers op mijn bedrijf en ze hebben mij in al die jaren nog nooit teleurgesteld”.

De regelcomputers helpen ons
om efficiënt gebruik te maken
van onze energiebronnen.

Pieter van den Oord — Maasland Champignons BV

Duurzaam en energiezuinig

Van den Oord heeft vanaf het begin geïnvesteerd in duurzame teeltmethodes. Op de daken van het bedrijf zijn meer dan 1.600 zonnepanelen geplaatst. Daarnaast beschikken ze over verschillende moderne technieken: een koude en warmte opslag, "heat pipes" om het gasverbruik te reduceren, een warmtepomp met warmte wisselaren en overal energiezuinige ledverlichting. Maasland Champignons BV doet er alles aan om energieverbruik te reduceren. Maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit: “De regelcomputers helpen ons om efficiënt gebruik te maken van onze energiebronnen. De regelbanden zijn royaal ingesteld en zo realiseer ik een stabiel en betrouwbaar klimaatverloop. De computers monitoren continu de omgevingscondities en maken bijvoorbeeld automatisch gebruik van de buitenlucht als die geschikt is. Zo hoef ik nooit onnodig te koelen of te verwarmen”.

Tevreden

Pieter van den Oord is een tevreden ondernemer. Uitbreidingsmogelijkheden zijn aanwezig maar de plannen om ze tot uitvoer te brengen zijn er vooralsnog niet. “Het is niet mijn ambitie om veel groter te worden. Groter is niet altijd beter. Ik wil blijven sturen op kwaliteit en klantvraag. Ik heb nu een 40-tal afnemers en kan heel flexibel inspelen op hun vraag. Dat past precies in de capaciteit van mijn bedrijf. Het moet ook allemaal beheersbaar blijven. Ook praktisch gezien, als we nu een grote en een kleine cel als combinatie vullen, past dat precies in twee volle opleggers substraat en één oplegger dekaarde. Dan hoef ik geen halfgevulde vrachtauto’s te laten rijden” besluit hij zijn verhaal. Ook dat is Pieter ten voeten uit, efficiency in elk detail. 

Totale stalautomatisering ook inzetten in uw champignonbedrijf?

Neem contact met ons op

Forward thinkers

Forward Thinkers staan met één been in het heden en één been in de toekomst. Wat ze doen, doen ze goed. En om dat zo te houden, kijken ze vooruit. Kan het anders, kan het nog beter dan we het nu doen?

Ontdek alle case studies

Een computer maakt geen fouten
Fancom BVCase study

Een computer maakt geen fouten

Optimale klimaatcondities in de fermentatiebunkers van Coenegrachts Substraat
Fancom BVCase study

Optimale klimaatcondities in de fermentatiebunkers van Coenegrachts Substraat

Lumina 765 en 767 voor Champignonteler Van den Boomen
Fancom BVCase study

Lumina 765 en 767 voor Champignonteler Van den Boomen

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.