Optimale klimaatcondities in de fermentatiebunkers van Coenegrachts Substraat

Riemst - België

Coenegrachts Substraat levert champignonsubstraat van de hoogste kwaliteit over heel de wereld. De doorgroeide compost wordt ter plekke geproduceerd in 3 fasen. Het huidige tunnelcomplex levert maar liefst 1.800 ton doorgroeide compost per week op! Het familiebedrijf begon in 1996 oorspronkelijk om in eigen gebruik te voorzien, maar door de jaren heen is het uitgegroeid tot een internationale marktleider in de productie en export van champignoncompost. Coenegrachts onderscheidt zich met een innovatieve visie en een milieubewuste aanpak van het hele productieproces.

Fase 1 fermentatie

Het produceren van het champignonsubstraat begint bij het fermentatieproces, ook wel Fase 1 genoemd. In de 6 bunkers van het indoor fase-1 complex van Coenegrachts wordt wekelijks 4.000 ton fase-1 compost aangemaakt. Door het op een milieuvriendelijke manier verwerken van restproducten zoals kippenmest en paardenmest tot champignonsubstraat levert Coenegrachts-substraat een belangrijke bijdrage in het oplossen van de mestproblematiek in Vlaanderen.

Een optimale beluchting

In de fermentatiebunkers wordt het klimaat via beluchting nauwkeurig gestuurd zodat de biologische afbraak van de compost optimaal verloopt en dat het eindproduct geschikt is voor verdere verwerking in het champignonproductieproces.

Een goed geregeld klimaat voor betere compostkwaliteit

Met behulp van de Fancom Lumina 751 fermentatiecomputer regelt Coenegrachts volledig automatisch de optimale klimaatcondities voor het fermentatieproces in de bunkers. Hoe beter het klimaat in de bunkers en hoe beter het fermentatieproces geregeld is, hoe beter de kwaliteit van de compost is. De Lumina 751 regelt het klimaat tijdens de fermentatiefase op basis van tijd, composttemperatuur en zuurstofgehalte in de compost.

Forward
thinking

Forward
thinking