Exacte minimum ventilatie in nieuwe vleeskuikenstal in België

Westerlo - België

In het Belgische Westerlo heeft onze partner VSI een nieuwe vleeskuikenstal gerealiseerd voor hun klant Mattheussen-Boulliard. De stal is uitgerust met het MTT ventilatiesysteem dat zorgt voor een geleidelijke overgang van minimum naar maximum ventilatie voor een onverstoorbare groei van de kuikens.

632
Tunnelinlaten
Bij minimum ventilatie komt de lucht binnen via luchtinlaten in de zijgevel van de stal. Bij toenemende ventilatiebehoefte sluiten de inlaten en worden de tunnelinlaten in de voorgevel van de stal geopend en ontstaat een verkoelende tunnelventilatie.
629
Fantura luchtinlaatsysteem
Voor de inlaten is het Fantura luchtinlaatsysteem gekozen. Fantura inlaten onderscheiden zich door de speciale vorm van de klep die de binnenkomende lucht bundelt voor een betere worp en onder alle omstandigheden zorgt voor een constante en egale toevoer van verse lucht in de stal. Er valt geen koude lucht meer op de dieren, de dieren blijven gezond en groeien beter.
626
ATM Minimum ventilatie
De geregelde ventilatoren in de eindgevel voor minimum ventilatie zijn voorzien van ATM meet- en regelunits. Een meetwaaier meet continu de luchtverversing. Tussen de meetwaaier en de ventilator zit een regelklep die de luchtstroom regelt naar het juiste niveau. Deze manier van meten en regelen garandeert de meest nauwkeurige minimum ventilatie met optimale leefomstandigheden voor de dieren.
630
Het voersysteem
Het voersysteem maakt gebruik van een batchweger tussen de silo en de hoppers in de stal zodat er heel nauwkeurig kleine voerhoeveelheden kunt verstrekken. De batchweger staat netjes beschermd naast de silo’s. De Lumina 42 regelcomputer stuurt nauwkeurig het volledige proces, van het aanmaken van het voer in de batchweger, het vullen van de hoppers in de stal tot het vullen van de voerlijnen in de stal.
627
Complete control schakelkast
Aansturing van alle elementen in de stal gebeurt door een Lumina besturingssysteem, overzichtelijk ingebouwd in een schakelkast. De Lumina 38 regelt het klimaat, de Lumina 42 het voersysteem en de Lumina 47 de dierweging. De Lumina regelcomputers kenmerken zich door een uiterst eenvoudige bediening. Het hoofdscherm toont een overzichtelijk dashboard dat gebruik maakt van kleuren, groen is oké, oranje vraagt om aandacht.

 

Naar het overzicht van projecten