Een tunnelventilatie systeem kenmerkt zich door ventilatoren in de achtergevel en een luchtinlaat in de voorgevel of visa versa. Hierdoor ontstaat het zogenaamde tunneleffect waarbij de lucht met grote snelheid over de dieren stroomt. Deze luchtstroom zorgt voor een verkoelende bries.

Windchill effect

De hoge luchtsnelheden die ontstaan bij tunnelventilatie onttrekken warmte aan het lichaamsoppervlak van de dieren. Dat is het zogenoemde windchill-effect. Dat windchill-effect kan er met een windsnelheid van 1,5 meter per seconde, zeg maar een zeebriesje, voor zorgen dat de werkelijke staltemperatuur van 34 graden Celsius aanvoelt als 24 graden. Zo kan het verkoelend effect van een hoge luchtsnelheid gebruikt worden om hittestress te vermijden. 

Tunnelventilatie ideaal bij hoge temperaturen

Het systeem wordt toegepast in gebieden met hoge omgevingstemperaturen. De nauwkeurige regeling kan de luchtsnelheid in de stal aanpassen aan de staltemperatuur en leeftijd van de dieren. Hierdoor blijven de dieren in hun comfortzone en blijft de voer- en wateropname op niveau. Zo zorgt de tunnelventilatie voor een onverstoorbare groei van uw dieren.


Onze producten voor tunnelventilatie

tunnelinlaat5.jpg

Speciale Fantura tunnelinlaat

Fancom biedt een speciale Fantura tunnelinlaat met unieke eigenschappen. Dankzij het gepatenteerde ontwerp valt de binnenkomende lucht niet meteen op de dieren. De dieren kunnen ongestoord profiteren van het verkoelende effect van de luchtstroom. 

De Fantura tunnelinlaat is uniek door de speciale manier van openen. De panelen schuiven van boven naar beneden over elkaar. Zo opent de klep geleidelijk en neemt de ventilatiestroom in de stal langzaam toe. De geleidelijke opening, gecombineerd met de unieke vorm van de klep maakt de tunnelinlaat ook geschikt voor minimum ventilatie. De robuuste uitvoering en de hoge luchtcapaciteit zorgen voor een jarenlange zorgeloze werking. 

De nieuwe tunnelinlaat is onderdeel van de serie Fantura luchtinlaatsystemen die zich allemaal onderscheiden door het speciale gepatenteerde ontwerp van de klep. Fantura maakt een einde een koude luchtval op de dieren. De mest blijft mooi droog en voorkomt pootproblemen. Uw dieren blijven gezond en groeien beter. Bovendien bevorderen de gelijkmatige groeicondities de uniformiteit.

IF145 in de praktijk

Energiezuinige ventilatoren

Fancom levert een serie energiezuinige ventilatoren. Speciaal voor tunnelventilatie is er onze extra grote I-fan 145 Xtra.

De I-fan 145 Xtra ventilator is een direct aangedreven ventilator zonder V-snaar. De ventilator combineert een hoge luchtopbrengst met een uitzonderlijk laag energieverbruik. Bovendien is de I-fan 145 Xtra ondanks zijn grootte perfect regelbaar vanuit de Fancom regelaar. De combinatie van deze grote energiezuinige I-fan en slimme aansturing is uniek. Op deze manier kunnen wij de meest energiezuinige tunnelventilatieoplossing bieden.

Lumina 21 in Korea

Slimme klimaatregelaar

De Lumina klimaat computers van Fancom hebben een aantal unieke regelingen die onder alle omstandigheden zorgen voor een optimaal klimaat voor alle dieren in de stal. Extreme weersomstandigheden en sterk wisselende dag- en nachttemperaturen hebben géén invloed op het klimaat in uw stal. Bovendien blinken de Lumina klimaatcomputers uit in overzicht en bedieningsgemak dankzij het gebruik van overzichtelijke iconen en kleuren, groen is oké, oranje vraagt om aandacht. Via handige navigatieknoppen op het hoofdscherm krijgen gebruikers rechtstreeks toegang tot de belangrijkste klimaatinformatie uit hun stallen. Ze krijgen beter inzicht in de klimaatprocessen in hun stallen en kunnen eenvoudig sturen op de beste klimaatcondities.

Fancom Greenline pad cooling

Padkoeling in combinatie met tunnelventilatie

Bij extreem warm weer kan het tunnelventilatie systeem worden voorzien van een Greenline regelbare PAD koeling om hittestress te voorkomen. Greenline Pad koeling zijn koelunits die de inkomende lucht koelen met water dat door een kunststof pakket stroomt dat voor de luchtinlaat geplaatst is. Een belangrijk voordeel van deze manier van koelen is dat het zeer weinig energie verbruikt terwijl de temperatuur tot 7 graden teruggebracht kan worden. Unieke eigenschap van de Greenline pad koeling is de regelbare koelcapaciteit. Dat betekent dat de koeling nauwkeurig afgestemd wordt op de behoefte van de dieren en dat er geen temperatuurschommelingen zijn.