Een tunnelventilatie systeem kenmerkt zich door ventilatoren in de achtergevel en een luchtinlaat in de voorgevel of visa versa. Hierdoor ontstaat het zogenaamde tunneleffect waarbij de lucht met grote snelheid over de dieren stroomt. Deze luchtstroom zorgt voor een verkoelende bries.


Windchill effect

De hoge luchtsnelheden die ontstaan bij tunnelventilatie onttrekken warmte aan het lichaamsoppervlak van de dieren. Dat is het zogenoemde windchill-effect. Dat windchill-effect kan er met een windsnelheid van 1,5 meter per seconde, zeg maar een zeebriesje, voor zorgen dat de werkelijke staltemperatuur van 34 graden Celsius aanvoelt als 24 graden. Zo kan het verkoelend effect van een hoge luchtsnelheid gebruikt worden om hittestress te vermijden. 

Tunnelventilatie ideaal bij hoge temperaturen

Het systeem wordt toegepast in gebieden met hoge omgevingstemperaturen. De nauwkeurige regeling kan de luchtsnelheid in de stal aanpassen aan de staltemperatuur en leeftijd van de dieren. Hierdoor blijven de dieren in hun comfortzone en blijft de voer- en wateropname op niveau. Zo zorgt de tunnelventilatie voor een onverstoorbare groei van uw dieren.

MTT Tunnel ventilatie - Fancom

Padkoeling in combinatie tunnelventilatie

Bij extreem warm weer kan het tunnelventilatie systeem worden voorzien van een Greenline regelbare PAD koeling om hittestress te voorkomen. Greenline Pad koeling zijn koelunits die de inkomende lucht koelen met water dat door een kunststof pakket stroomt dat voor de luchtinlaat geplaatst is. Een belangrijk voordeel van deze manier van koelen is dat het zeer weinig energie verbruikt terwijl de temperatuur tot 7 graden teruggebracht kan worden. Unieke eigenschap van de Greenline pad koeling is de regelbare koelcapaciteit. Dat betekent dat de koeling nauwkeurig afgestemd wordt op de behoefte van de dieren en dat er geen temperatuurschommelingen zijn.