Welverdiend pensioen voor Jan Haenraets

Welverdiend pensioen voor Jan Haenraets

Per 21 september van dit jaar gaat Jan Haenraets na 43 jaar Fancom met welverdiend pensioen. Jan heeft vanaf het prille begin deel uitgemaakt van het Fancom team en al die jaren heeft hij zich vol overgave ingezet voor de technische ondersteuning van onze klanten.

Jan Haenraets

Jan kan terugkijken op een hele waardevolle carrière die vooral in het teken stond van kennisoverdracht. Alles wat wij weten over het automatiseren van stallen heeft Jan uitgedragen over de hele wereld. Overal werd hij met enthousiasme ontvangen. Hij kwam immers om te helpen, om de mensen slimmer te maken. Of dat nu was om een storing te verhelpen of om een installatie in bedrijf te stellen, Jan zorgde altijd dat de mensen er iets van opstaken. En dat maakt hem wereldwijd een graag geziene gast.

Meer dan 6500 vlieguren

Wij denken dat Jan van al onze medewerkers wel de meeste reisuren gemaakt heeft en dat kan hij bevestigen want hij heeft het bijgehouden: “Als ik al mijn vluchten bij elkaar optel heb ik meer dan 6500 uur in een vliegtuig gezeten, dit zijn meer dan 280 volle dagen! In afstand zijn dit meer dan 5 miljoen kilometer. Ik ben dus meer dan 130 keer de aarde rond gevlogen en in 86 landen geweest. In al die jaren ben ik, bij elkaar opgeteld, meer dan 7 jaar in het buitenland geweest. Dat was voor mijn familie niet altijd gemakkelijk, vooral toen de kinderen nog klein waren. Toch heb ik van al mijn reizen genoten”. 

Vrienden voor het leven

Als je zoveel reist, maak je natuurlijk een en ander mee en maak je overal op de wereld vrienden. Jan zou daar een boek over kunnen schrijven. Maar na even nadenken deelt hij met ons een paar herinneringen die hij nooit meer zal vergeten. 

Jan Haenraets - Hoa Phat Group

“Een van mijn eerste reizen was naar Syros, een Grieks eiland vlak bij Mikonos om een VTC installatie in bedrijf te stellen. De eerste etappe, met het vliegtuig naar Athene viel wel mee. Maar vervolgens moest ik met de taxi naar de haven voor de veerboot naar Syros. Niemand sprak Engels en ik kon de Griekse borden niet lezen. Eindelijk in de haven werd het nog erger, er lagen wel 25 veerboten die allemaal ergens naar toe gingen. Vind dan maar eens de juiste boot. Na wat onduidelijke Griekse aanwijzingen ben ik op een van de boten gestapt in de hoop na een reis van 5 uur in Syros aan te komen. Ook het weer in het normaal zo zonnige Griekenland zat niet mee en de golven sloegen over de veerboot. Na een spannende en onstuimige vaart kwam ik aan op Syros en daar stond de hele familie Dalesios me op te wachten. Ik werd hartelijk ontvangen en als Nederlandse gast helemaal in de watten gelegd terwijl ik de installatie opstartte. Ik ben daar in de loop van de jaren nog enkele malen terug geweest voor uitbreidingen van het project en werd altijd even hartelijk ontvangen. En ik weet er nu de weg."

Rammelende deuren in Japan

Zoveel reizen betekent ook kennis maken met heel veel verschillende culturen. Jan past zich altijd en overal moeiteloos aan. Maar het reizen is niet altijd zonder gevaar.

Jan Haenraets - Japan

“In totaal ben ik zo’n 30 keer in Japan geweest, een prachtig land met een heel andere cultuur dat wij gewend zijn. De Japanner wil het altijd goed doen, dus alles wat ze doen wordt minimaal 2 keer gecontroleerd. En daar moet je rekening mee houden. Ook mijn uitleg wordt heel goed gecontroleerd en achteraf iets van je uitleg terugnemen omdat het in de praktijk net anders werkt wordt daar moeilijk geaccepteerd. Een van de reizen naar het noordelijke eiland Sapporo (ook een biermerk trouwens) zal ik om andere redenen ook nooit meer vergeten. We hadden de apparatuur in een aantal legstallen en een opfokstal in bedrijf gesteld en ik was bezig met het installeren van de PC met F-Centraal managementsoftware. De hele dag had ik al af en toe het gevoel gehad dat de grond bewoog. Ik begon aan mezelf te twijfelen, ik had toch echt niet gedronken. Maar toen we bezig waren op kantoor begon de grond echt te bewegen. De mensen op kantoor waren niet onder de indruk, in plaats van naar buiten vluchten hielden ze netjes alles vast wat dreigde te vallen en gingen vervolgens weer onverstoorbaar aan het werk. ’s Nachts werd ik wakker van het gerammel van de deuren. Mijn tolk, mr Kubo, belde mij om me te waarschuwen, dit was een aardbeving maar dit gaat weer over zo verzekerde hij mij. En inderdaad, de volgende dag hebben we gewoon de installatie afgewerkt."

Kou en hitte in Siberië

Onder het motto: ‘je moet alles een keer geprobeerd hebben’ probeert Jan zich tijdens zijn reizen altijd in te leven in de plaatselijke gewoonten. Dat levert soms verrassende situaties op, zo leert ons dit verhaal uit Siberië. 

“Ik was in Siberië, Irkoetsk en Novosibirsk voor een inbedrijfstelling en gebruikerstraining en werd uitgenodigd om na het werk een bezoek te brengen aan de sauna. De auto die me ophaalde zat propvol met Russische mannen. Met die kou daar helemaal niet zo erg. De sauna lag diep verborgen in het bos, een betonnen huisje, helemaal ingesneeuwd met in het midden een betonnen kachel. De hete stenen rond het vuur werden regelmatig afgeblust met bier wat de stoom een aangename geur gaf. We moesten elkaar met berkentakken slaan zodat de huid goed wakker werd. Als de hitte even teveel was kon je naar buiten vluchten in de sneeuw bij -20 graden Celsius en een duik nemen in het meer. Achteraf hoorde ik dat het meer ruim 1 kilometer diep was. De dag erna rondden we de installatie af en vloog ik weer terug naar Nederland. Al met al een bijzondere ervaring."

Jan Haenraets - India

Dit zijn maar 3 van de ontelbare bijzondere dingen die Jan meegemaakt heeft tijdens zijn vele reizen. Allemaal mooie herinneringen die hij nooit meer vergeet. “Ik ben heel blij dat ik zoveel mensen heb kunnen leren hoe ze onze apparatuur in hun stallen moeten gebruiken voor betere resultaten voor hun dieren en voor hun eigen bedrijfsvoering” zo besluit Jan zijn verhaal.

Wij vinden het heel jammer dat we afscheid moeten nemen van onze collega Jan Haenraets. We zullen zijn kennis en collegialiteit heel erg missen. Hij heeft nog wat vrije dagen dus hij zal vanaf 1 juni gaan genieten van zijn welverdiende vrije tijd met zijn gezin, kinderen en binnenkort zijn eerste kleinkind.
Bedankt Jan voor je jarenlange inzet voor ons en onze klanten!

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.