Voorkom hittestress, activeer uw Humitemp regeling!

Voorkom hittestress, activeer uw Humitemp regeling!

Activeer HumiTemp op uw Fancom klimaatregelaar en voorkom hittestress onder uw dieren. Niet alleen temperatuur, maar juist de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid bepaalt het klimaat in de stal. HumiTemp berekent deze combinatie en neemt dit als basis voor een optimale ventilatie. In onze klimaatzone is hitte vaak gecombineerd met hoge relatieve vochtigheid, waardoor de stressfactor voor pluimvee erg kan oplopen. Hittestress ontstaat als een dier door hoge temperaturen en luchtvochtigheid niet meer in staat is zijn lichaamstemperatuur te regelen. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van de dieren.

Traditionele ventilatiesystemen regelen vaak op temperatuur alleen of met een eenvoudige correctie op de vochtigheid die geen rekening houdt met de temperatuur in de stal. En dat terwijl juist de samenhang van temperatuur en luchtvochtigheid bepalend is voor het klimaat in de stal. De HumiTemp ventilatieregeling houdt hier rekening mee en berekent altijd de combinatie van vocht en temperatuur (humidex index)en neemt dit als basis voor een optimale ventilatiestand. Deze unieke methode zorgt er automatisch voor dat bij een hoge buitentemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, de ventilatie nog eens extra gaat toenemen om hittestress bij de dieren te voorkomen.

Uw dieren automatisch in topconditie

HumiTemp werkt continu en is bijvoorbeeld heel effectief vroeg in de ochtend of tijdens plotselinge onweersbui wanneer de temperatuur flink zakt waardoor de lucht condenseert (dauwpunt). Dan stijgt de luchtvochtigheid explosief en ontstaat er een drukkend klimaat in de stal. De HumiTempregeling compenseert dit helemaal automatisch. De kans op hittestress neemt toe als de ‘gevoelstemperatuur’ van de stallucht boven de 28-30ºC komt en de relatieve luchtvochtigheid hoog is. Hittestress heeft een grote invloed op de technische prestaties van uw kuikens. Zo zal de voeropname dalen en de wateropname stijgen. Kuikens worden minder actief en de groei loopt terug. Vandaar dat u maatregelen neemt dat uw dieren ook gedurende de zomermaanden optimaal blijven presteren en zoveel mogelijk in topconditie blijven!

Standaard regelmogelijkheid

HumiTemp is een standaard regelmogelijkheid van de Lumina 37 en 38 klimaatregelaars van Fancom. Met een RV meter en een paar instellingen kunt u ook in de warme zomermaanden vertrouwen op het best mogelijke binnenklimaat voor uw dieren.

Klimaatregelaars Lumina van Fancom

 

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.