Stabiele ammoniaksensor voor gezondere dieren

Stabiele ammoniaksensor voor gezondere dieren

Dieren presteren beter in een goed leefklimaat. Dat is meer dan de juiste omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Een te hoge concentratie van kooldioxide en ammoniak zijn belastend voor mens en dier en ammoniak kan vanaf een concentratie van 20ppm zelfs schadelijk zijn. Vooral als het koud is kiezen veel boeren ervoor het ventilatieniveau in de stal terug te draaien om de stal warm te houden. Wordt de ventilatie echter te ver teruggedraaid, dan kan de ammoniakconcentratie snel oplopen.

Gezondheid en productie

Te veel ammoniak in de lucht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier. Zo is aangetoond dat een ammoniakconcentratie vanaf 20 ppm de gevoeligheid voor virusinfecties bij pluimvee vergroot. Daarnaast blijkt dat ammoniak de weerstand tegen deze virussen negatief beïnvloedt. Bij leggende hennen wordt niet alleen de productie negatief beïnvloed maar ook de kwaliteit van de eieren. Gehalten boven de 50 ppm leiden tot problemen met de voeropname waarbij na verloop van enkele weken de productie, het eigewicht en de eimassa dalen. Een te hoge ammoniakconcentratie heeft dus grote negatieve gevolgen voor pluimvee.

Dierenwelzijn

Varkens hebben een zeer fijngevoelige neus en relatief kleine longen. Varkens zijn dan ook bij uitstek gevoelig voor een slechte luchtkwaliteit. De hoge concentratie ammoniak, in combinatie met veel fijnstof, vocht en tocht kan ernstige luchtwegaandoeningen veroorzaken. Het vele hoesten en moeilijk ademhalen heeft bovendien gevolgen voor het welzijn van de dieren. Gelukkig biedt onze ammoniaksensor een passende oplossing.

Bedrijfszekere ammoniaksensor

Daarom is het belangrijk om de concentratie van ammoniak in de stal continu te monitoren. Fancom biedt een stabiele ammoniaksensor voor toepassing in de pluimvee- en varkensstallen. Het grote voordeel van deze sensor, is dat hij enkele jaren bedrijfszeker kan functioneren zonder noodzaak voor calibratie. De ammoniaksensor kan eenvoudig verbonden worden met Fancom klimaatcomputers die een ingang en uitlezing beschikbaar hebben voor ammoniakconcentratie in de stallucht. Met behulp van deze sensor kan de klimaatregelaar automatisch de ventilatie beïnvloeden om een gezond klimaat voor mens en dier in de stal te creëren. De investering in deze ammoniaksensor wordt gemakkelijk terugverdiend door gezondere dieren en betere groeiprestaties

Aanzienlijke verbeteringen voor uw veehouderij

Bij Fancom hebben we veel verschillende systemen met verschillende functies die allemaal hetzelfde doel hebben: het proces verbeteren van varkens- en pluimveehouderijen. Door de jaren heen hebben we een groot aantal systemen geïnstalleerd bij verschillende veehouders over de hele wereld. Bekijk onderstaande video om een idee te krijgen hoe wij een pluimveehouder uit het Verenigd Koninkrijk hebben geholpen. 

Geïnteresseerd in onze smart farming oplossingen?

We hopen dat voor u duidelijk is hoe de omstandigheden in uw veehouderij kunnen worden verbeterd, door een klimaatcomputer te combineren met een ammoniaksensor. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen of meer informatie over onze smart farming oplossingen. Wij staan graag voor u klaar!

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.