Augmented reality vergroot de mogelijkheden van onze assemblagemedewerkers

Augmented reality vergroot de mogelijkheden van onze assemblagemedewerkers

Op dit moment doet Fancom in samenwerking met TNO Leiden en de Metaalunie onderzoek naar de toepassing van augmented reality (AR) in onze assemblageafdeling. De toepassing van AR is een initiatief van Wim Berden, Assembly Manager bij Fancom. Wim heeft via de Metaalunie kennis gemaakt met deze nieuwe techniek en was meteen enthousiast: “De toepassing van AR moet leiden tot een vereenvoudiging van de werkzaamheden en het verhogen van de continuïteit, kwaliteit en effectiviteit. Op deze manier kunnen we minder gekwalificeerde medewerkers inzetten, de aanleerperiode verkorten en daarmee ons assemblageproces efficiënter en toegankelijker maken. Dit alles natuurlijk zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onze producten”.


Augmented reality maakt medewerkers zelfstandiger

Augmented reality maakt het mogelijk instructies op de werkplek te projecteren, waardoor medewerkers zonder voorafgaande training taken kunnen verrichten die ze anders niet aan zouden kunnen. Een beamer projecteert de werkinstructies stap voor stap op het werkblad of op het product. Medewerkers zien steeds welke handeling ze op dat moment moeten verrichten, waardoor ook mensen met minder technische kennis en ervaring direct aan de slag kunnen. Deze innovatieve technologie vergroot de mogelijkheden van onze medewerkers om zelfstandiger te werken en meer complex werk op te pakken.

Augmented reality vergroot de mogelijkheden van onze assemblagemedewerkers

Meer plezier in het werk

Samenwerking tussen mens en machine staat nu volop in de belangstelling in de hightech maakindustrie. De technische mogelijkheden groeien en het wordt steeds lastiger om goed gekwalificeerd technisch personeel te vinden. De toepassing van AR past uitstekend in het assemblageproces van Fancom waar we te maken hebben met een grote diversiteit aan hightech producten en waar massaproductie nauwelijks voorkomt. Op deze manier zijn onze medewerkers meer, breder en op hoger niveau inzetbaar. En dat werkt ook in het voordeel van onze medewerkers want een bredere inzetbaarheid en foutloos werken geeft mensen zelfvertrouwen en plezier in het werk.

Augmented Reality productie

Nu al voordelen zichtbaar

De proef die op dit moment draait in onze assemblageafdeling is een mooi voorbeeld dat goed laat zien wat er mogelijk is met AR. Buiten de mooie techniek hebben we uit de voorbereidingen al een aantal punten gevonden die we zo toe kunnen passen om het proces te verbeteren. Na afloop zullen we de proef samen met TNO, Metaalunie en de vier andere deelnemende bedrijven evalueren om te kijken of AR definitief een plek krijgt binnen onze afdeling assemblage.

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.