Tips voor efficiënt zeugenmanagement

Lees meer

Het rendement van een zeugenbedrijf staat of valt bij een efficiënt zeugenmanagement. Zeugenhouderij is topsport en zeugen zijn gebaat bij een individuele aanpak om ervoor te zorgen dat de conditie van de zeug tijdens de hele cyclus goed op peil blijft zodat ze optimaal kan presteren.

De basis van goed zeugenmanagement

Juist die individuele aanpak bepaalt het succes. Het beoordelen van de lichaamsconditie, al dan niet met technische hulpmiddelen, is een belangrijke indicator voor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van zeugen. Een te vette zeug is niet alleen minder productief maar heeft naar alle waarschijnlijkheid ook te veel voer gehad. Niet goed voor uw voerefficiëntie. Een zeug die te mager is kan nooit optimaal presteren. 

Daarom is het zo belangrijk om de voerschema’s nauwkeurig af te stemmen op de behoefte van de individuele zeug, zowel tijdens de dracht als in de kraamstal. Zo helpt u de dieren om in topconditie de kraamstal in te gaan en er ook weer in goede conditie uit te komen. 

Intellitek Nijhof Haaksbergen Efftink Rensing.jpeg
Zeug vreet in Intellitek.jpeg

Speciale aandacht voor jonge gelten

Een goed begin is het halve werk. Let er daarom vooral op dat uw jonge gelten een goede start maken. Eersteworps zeugen met een te laag gewicht bij de eerste inseminatie (< 135 kg) zullen minder biggen werpen, een effect dat zelfs doorwerkt in de eerste 3 worpen van de zeug. Ook omdat uw gelten minder zwaar zijn dan oudere zeugen is te veel gewichtsverlies tijdens de lactatie nog lastiger om te herstellen. Dat krijgt u nauwelijks bijgevoerd voor de volgende ronde wat zorgt voor extra verliesdagen in uw cyclus en een daling van de worpindex. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de zeugen meteen na de inseminatie niet te veel eten om het vroegtijdig verliezen van de dracht te voorkomen.

Allemaal redenen om ervoor te zorgen dat uw dieren tijdens de hele cyclus goed blijven eten om hun conditie te behouden. Onze slimme voersystemen voor het individueel voeren van de zeug kunnen u daarbij helpen. 

Onze oplossingen voor een goed zeugenmanagement

Om de boer te helpen met een efficiënt voermanagement in de zeugen- en biggenstal hebben we bij Fancom een aantal slimme voeroplossingen.

Intellitek

intellitek-farm.jpg

De eerste stap na de inseminatie is de drachtstal. De zeugen brengen daar de meeste tijd door tijdens de cyclus. Juist op dit moment is het belangrijk om de voergift en voeropname goed te monitoren en te sturen. Zeker nu wereldwijd de individuele ligboxen steeds meer vervangen worden door systemen met groepshuisvesting waar drachtige zeugen in grote groepen leven is een praktisch systeem voor het individueel voeren zo belangrijk. Het Fancom Intellitek elektronisch zeugenvoerstation is de uitgelezen oplossing. Fancom’s Intellitek stimuleert het natuurlijk gedrag van de zeug en biedt uitstekende mogelijkheden voor praktisch zeugenmanagement.

Lees hier meer over de intellitek

Farotek

Farotek machine

Na de drachtperiode gaat de zeug door naar de kraamafdeling. Deze afdeling is volledig ingericht op de laatste dagen in de drachtperiode van de zeug. Deze ruimte biedt de juiste omgevingscondities voor de zeug om te werpen en draagt bij aan een goede start van de pasgeboren biggen.

Het voeren in de kraamstal vraagt extra aandacht. De zeug moet meer voer opnemen om voldoende melk te produceren en tegelijkertijd niet teveel conditie te verliezen. Met het Farotek zeugenvoersysteem wordt de zeug helemaal automatisch meerdere keren per dag gevoerd. En heel belangrijk, de zeug kan zelf bepalen wanneer ze wil eten. Dankzij dit systeem nemen zeugen meer voer op en verliezen minder conditie. De melkproductie is beter en de zeug komt in veel betere conditie uit de kraamstal, klaar voor de volgende cyclus.

Lees hier meer over het Farotek zeugenvoersysteem

Meer weten over een goed zeugenmanagement in uw stal

Zeugenstallen zijn vaak vergelijkbaar, maar toch altijd anders. Dus dit vraagt om een specifieke aanpak over de inrichting, het klimaatsysteem en het voersysteem in uw zeugenstal. Bij Fancom hebben we de juiste kennis om u te helpen met uw vragen over klimaat- of voerautomatisering. En uiteraard ook met het bedenken voor het best passende systeem voor uw zeugenstal.

Neem nu contact op met ons voor een gesprek met een van onze experts in uw regio.

Totale stalautomatisering ook inzetten in uw bedrijf?

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.