Venky's - I-fan 52"

Energiezuinig ventileren

Lees meer

Tot driekwart van de totale energiekosten op een modern varkens- of pluimveebedrijf komt voor rekening van de mechanische ventilatie. Met toepassing van een energiezuinige I-fan in uw ventilatiesystemen zijn energiebesparingen tot 80% te behalen t.o.v. traditionele triac ventilatoren. De extra investering verdient zich heel snel terug, soms al binnen anderhalf jaar.

De aanleiding voor de energiebesparing is tweeledig:

  1. Door het gebruik van energiebesparende technologie
  2. Door een slimme aansturing van de ventilatoren

Energiebesparende technologie

I-fans maken gebruik van de intelligente EC (gelijkstroom) technologie. De interne elektronische regeling zorgt ervoor dat de ventilator in alle omstandigheden op de meest optimale stand draait. De luchthoeveelheid wordt geregeld door een traploze aansturing van 0-10V. Voor dezelfde luchthoeveelheid gebruiken EC-motoren veel minder energie dan standaard AC-motoren. Niet alleen bij volle belasting, maar vooral ook bij mindere belasting. Bovendien produceren de I-fans veel minder warmte en laten daarmee veel minder energie verloren gaan.

Een ander belangrijk voordeel is de uitstekende regelbaarheid van de I-fans.

Bovendien zijn EC-motoren eenvoudig te installeren. Het aansluiten van een regelaar op het stroomnet is overbodig. Daarom is er geen extra bedrading nodig. EC-motoren draaien bovendien geluidsarm in een laag toerental. De geluidreductie is onmiddellijk waarneembaar.

IF145 in de praktijk

Slimme aansturing van de ventilatoren

Door een slimme regeling van de beschikbare ventilatiecapaciteit kan de energiebesparing nog veel verder oplopen. De I-fans zijn bijzonder goed regelbaar en blijven ook bij lage capaciteiten heel stabiel. Dat betekent dat de I-fan heel ver terug geregeld kan worden, tot wel 20 a 30%, afhankelijk van de tegendrukken.

Daarom kunnen we slim gebruik maken van het feit dat de I-fans bij een lager toerental veel zuiniger zijn dan bij een toerental van 100%. Zo verbruikt een ventilator die op vol vermogen draait, wel vier keer meer energie, dan een ventilator die op half vermogen draait. Het is dus veel rendabeler om een combinatie van meerdere ventilatoren op een lager toerental in te zetten. Een kleine rekensom maakt dit duidelijk:

 

Dat is een besparing van bijna 70%!

Voor een efficiënt gebruik is het dus belangrijk dat we zoveel mogelijk voorkomen dat de bijgeschakelde ventilatoren op vol vermogen draaien! Dat doen we door bij een toenemende ventilatiebehoefte, meerdere ventilatoren op het meest ideale toerental bij te laten schakelen. De meest efficiënte combinatie van beschikbare ventilatoren wordt eenmalig berekend en toegewezen in de combitabel in de regelaar.

Deze slimme regeling levert een behoorlijke energiebesparing ten opzicht van de traditionele aan/uit eindwandventilatoren die alleen op 100% kunnen draaien en dus continu veel meer stroom verbruiken. 

Meest energiezuinige ventilatieoplossing

Deze slimme combitabel is standaard eigenschap van alle Fancom Lumina klimaatregelaars. De I-fan is beschikbaar in diameters van 35 tot 92 cm, als wandventilator, modulaire ventilator en als inbouw-ventilator. Krachtpatser in de serie is de I-fan145Xtra met een maximale capaciteit van ruim 63000 m3/h.

Deze combinatie van energiezuinige ventilatoren en slimme aansturing is uniek. Op deze manier kunnen wij de meest energiezuinige ventilatieoplossing bieden. Energiebesparingen tot 85% zijn heel goed haalbaar.

Meer informatie over de energiezuinige I-fan ventilatoren?

Totale stalautomatisering ook inzetten in uw bedrijf?

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.