Eiertelling, een oplossing voor veehouders

Lees meer

Een automatisch systeem voor eiertelling helpt veehouders met leghennen en moederdieren om dagelijks de eierproductie te monitoren en te vergelijken met andere stallen en productierondes. Maar een eiertelsysteem biedt meer dan een betrouwbare optelsom van de geproduceerde eieren. Ook het automatisch sturen van de snelheid van de eierbanden is onderdeel van onze eiertelmachine.  Deze technologie is onderdeel van ons smart farming systeem. 

Hoe werkt het en voor wie is het bedoeld? 

Elektronische eiertellers, gemonteerd op de eierbanden in de stal of op de verzamelband, registreren de productie van eieren per dag, per groep, per teller, in aantallen en in legpercentages. De computer verwerkt deze data in glasheldere grafieken en tabellen. Download hier een brochure voor alle specificaties.

Het eiertelsysteem is toepasbaar voor: 

 • Volière
 • Kooi
 • Grondhuisvesting

Waarom een eiertelsysteem? 8 argumenten om te kiezen voor automatische eiertelling

 1. Productieverbetering
  Een eiertelsysteem geeft inzicht in het productieverloop en laat zien waar verbeteringen mogelijk zijn. Dit is een schat aan managementinformatie dat u helpt uw bedrijfsresultaten te verbeteren.
 2. Early warning
  Productieverschillen zijn vaak een eerste waarschuwing dat er wat aan de hand is. Storingen en ziektes zijn eerder zichtbaar en u kunt meteen reageren.
 3. Efficiency
  Het systeem stuurt automatisch de snelheid van de eierbanden en stemt zo de toevoer exact af op de verpakkingscapaciteit. Dat betekent een efficiënte inzet van uw eierpakmachine.
 4. Tijdsbesparing
  Met de informatie van de tellers in alle aangesloten stallen maakt het systeem automatisch berekeningen om de totale verzameltijd zo kort mogelijk te houden. Dat bespaart een hoop tijd bij de eierverzameling.
 5. Resultaatverbetering
  De computer zorgt dat alle stallen gelijktijdig leeg zijn en houdt zelfs rekening met een ingestelde mengverhouding van de eieren uit de verschillende stallen voor een uniform eindresultaat
 6. Langere levensduur
  Automatisch aangestuurde eierbanden voorkomen slijtage aan de installatie omdat ze niet onnodig vaak moeten stoppen en weer opnieuw starten. Dat verlengt de levensduur van uw systeem voor eierverwerking.
 7. Schaalkwaliteit
  De continue eierstroom zorgt de eieren op de band niet onnodig stoten en voorkomt beschadiging aan de eieren. Dat verbetert de schaalkwaliteit.
 8. Meer winst
  De kostenbesparing als gevolg van de tijdswinst in combinatie met de verbeterde productieresultaten leiden tot meer winst voor uw bedrijf.

Klantcase

Fancom werkt al jarenlang voor Lusiaves SA in Portugal. Het project dat wij gezamenlijk met ze gerealiseerd hebben, bestaat uit twee groepen van ieder 5 ouderdieren stallen, die in totaal 6000 hennen en ongeveer 600 hanen huisvesten. Voor deze klant hebben we de eiertellers met eierbandsturing toegepast. Hierdoor werd de eierproductie automatisch geregistreerd. Benieuwd hoe dit eruit ziet en hoe het werkt? Klik hier voor het gehele verhaal. 

Benieuwd hoe Fancom u vooruit kan helpen?

We vertellen u waarschijnlijk niets nieuws, maar we willen graag vooruit. Net als u. Fancom is constant bezig met ontwikkelingen van de stalprocessen voor pluimveehouderijen. Naast eitelling doen we dus nog veel meer. Dankzij slimme sensoren, computers en klimaat-, voer- en biometrische systemen, worden niet alleen de resultaten van uw bedrijf maar ook de leefomgeving van uw pluimvee verbeterd. 

Wilt u meer informatie over smart farming en de oplossingen die Fancom te bieden heeft? Schrijf u hier dan in voor onze nieuwsbrief of bekijk hier onze whitepapers.

Totale stalautomatisering ook inzetten in uw bedrijf?

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.