Voorkom een speendip met de juiste biggenvoerautomaat

Lees meer

Het spenen van biggen is meestal een gevoelig moment en enige mate van speenstress ligt altijd op de loer, omdat:

  • De biggen worden weggehaald bij de moeder en naar een nieuwe omgeving gaan.
  • De biggen moeten wennen aan ander, vast voer en moeten het vanaf nu doen zonder de afweerstoffen uit de melk van de zeug.

De boer is gebaat bij spenen van de biggen op een jonge leeftijd om zo de worpindex en dus de productiviteit te verhogen. Dat betekent dat biggen al op jonge leeftijd blootgesteld worden aan vast voer en dat levert stress op wat in het ergste geval kan leiden tot koorts en zelfs speendiarree. Dan lopen de net gespeende biggen een behoorlijke achterstand op.

Daarom is het zo belangrijk om er alles aan te doen om de overschakeling zo goed mogelijk te laten verlopen en de biggen op een goede manier door de speenfase heen te loodsen.

rondomat.jpg

Een goed toegankelijke vreetplaats

Schoon en vers voer en een goed toegankelijke voerplaats zorgen ervoor dat de biggen na het spenen snel gaan eten. Goed toegankelijk betekent dat er voldoende ruimte is zodat meerdere biggen gelijktijdig kunnen eten. Zien eten doet eten, zo werkt dat bij biggen. 

Goed toegankelijk betekent ook dat de biggen niet eerst hoeven te leren hoe ze de voerbak moeten bedienen. Het is ook belangrijk dat de drinkvoorziening los van de voerbak komt te staan. Anders kan dit alsnog stress opleveren. 

Automatische voerbak met sensoren

De Rondomat van Fancom is een ronde voerbak met een trogdiameter van 90 cm, wat gelijk is aan een voerplaats van maar liefst 2,80 meter. Daar kunnen tot wel 20 biggen gelijktijdig eten. De Rondomat is geschikt voor maximaal 60 biggen. Dat betekent dat u de tomen biggen gemakkelijk bij elkaar kunt houden in de speengroepen.

De Rondomat doseert het voer helemaal automatisch naar behoefte. Zodra de sensoren in de trog geen voer meer aantreffen wordt er een kleine portie voer, gemengd met water in de trog gedoseerd. De hoeveelheid water door het voer is instelbaar en kan na verloop van tijd afgebouwd worden. Het voer in de trog is altijd vers en smakelijk voor de biggen. U zult merken dat er nauwelijks voer verspild wordt. 

Hogere uniformiteit biggen

Die grote voerplaats is heel fijn voor de kleinste biggen uit de toom. Vaak blijven die in de eerste dagen een beetje achter omdat ze te veel moeite moeten doen voor een plek aan de voerbak. Bij de Rondomat is er veel meer plaats en is er altijd vers voer beschikbaar. In de praktijk zien we dan ook dat de dagelijkse groei juist bij de lichte biggen relatief veel hoger is en ook de uniformiteit in de eindgewichten is beter. 

Tot 35 gram hogere groei

Door de royale voerplaats en de continue aanwezigheid van vers voer helpt de Rondomat de jonge biggen met een soepele overgang naar speenvoer. Dit voorkomt een speendip en zorgt voor gezonde biggen die goed groeien. De praktijk laat zien dat de biggen moeiteloos tot 35 gram hogere groei per dag realiseren. Bekijk hier hoe gebruikers de Rondomat beoordelen:

Totale stalautomatisering ook inzetten in uw bedrijf?

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.