Het draait allemaal om service, al 45 jaar lang

Het draait allemaal om service, al 45 jaar lang

We zijn heel service gericht. Als er iets aan de hand is kunnen klanten ons rechtstreeks bellen en dan lossen we het op”. Deze ferme woorden komen van Mike Kleijngeld, directeur van Elektro-Installatiebedrijf Van Lanen B.V.

Van Lanen in het Brabantse Mill is in 1979 opgericht door Frans van Lanen. 10 jaar later, in 1989 kwam zijn zoon Lamfred van Lanen erbij in het bedrijf. Sinds 2022 is Mike mede-eigenaar met Lamfred om samen het bedrijf voort te zetten om zo de continuïteit te kunnen waarborgen. Mike was al sinds 2009 in dienst bij van Lanen en kent het bedrijf als geen ander: “Toen ik begon in 2009 waren er 15 mensen, nu werken we met ongeveer 50 medewerkers”. Naast hun activiteiten in utiliteit en industrie is Van Lanen vooral actief in de agrarische sector: “De totale agrarische markt in Nederland groeit niet, maar de installatiebedrijven die actief zijn in deze sector worden steeds meer gespecialiseerd. Boerenbedrijven worden groter en de installaties worden complexer. Ook de behoefte van onze klanten verandert en daar spelen wij op. Zo is er op dit moment heel veel aandacht voor verduurzaming”. 

45 jaar Van Lanen - Pand.jpg

We houden van simpel

Ondanks de groei is Van Lanen nog steeds een echt familiebedrijf. De sfeer in het bedrijf is gemoedelijk en ze hebben een mooie mix van lange dienstverbanden en jonge aanwas waarmee ze 24/7 klaar staan voor hun klanten. “We hebben een grote vaste klantenkring en die hebben service en onderhoud nodig. Die lange klantrelaties, sommigen zijn al vanaf dag 1 klant bij ons, leveren ons een groot deel van ons werk. Onze klanten beschrijven ons als een degelijk en betrouwbaar bedrijf, afspraak is afspraak. We zijn heel servicegericht en we zijn dag en nacht bereikbaar. Dat wordt heel erg gewaardeerd door onze klanten en als er dan gerenoveerd wordt of een nieuwe stal gebouwd wordt dan is de kans realistisch dat we daar een partij in zijn ”.

Sterke combinatie

Van Lanen is van meet af aan al dealer van de Fancom klimaat- en voersystemen. “Fancom was een van de gerenommeerde merken op het gebied van stalautomatisering dus die samenwerking was voor ons een logische stap. Wij vinden het belangrijk dat wij onze klanten voor de automatisering een totaalpakket kunnen bieden. Veel van onze klanten hebben meerdere locaties en via Fancom’s FarmManager kunnen ze zowel het klimaat- als het voersysteem aansturen. Ze kunnen vanuit één systeem op afstand zien hoe warm het is in de afdelingen of hoe er gevreten is. Ze kunnen alle data vastleggen en er conclusies uit trekken om het de volgende ronde nog beter te doen. Die combinatie van klimaat en voeren maakt het wel sterk”. 

Fancom op VIV MEA met nieuwe fantura tunnelinlaat

Kennis is kracht

“In de beginjaren was onze samenwerking met Fancom heel intensief en gingen we voor de adviesgespreken vaak samen naar de boer. Om een waardevolle partner te zijn voor je klanten moet je verder gaan dan het juist aansluiten van de kabels. Wij weten inmiddels zoveel van de klimaat- en voerprocessen dat wij heel goed samen met de klant een stal kunnen ontwerpen Je ziet ook dat we nu al in een veel vroeger stadium bij de klant aan tafel zitten om samen tot de beste oplossing te komen. 

Via Martien Berkers, onze Fancom sales manager, hebben wij een goed contact met Fancom. Hij is altijd bereikbaar als we vragen hebben staat hij voor ons klaar. Kennisuitwisseling vinden we belangrijk. Daarom gaan ook iedere 2 jaar gaan onze monteurs op training bij Fancom zodat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Zo weten we dat Fancom op dit moment werkt aan Fancom One, een volledig nieuw slim stalsysteem. Maar we zijn ook erg blij met de toezegging dat Fancom gestart is met een update voor de Lumina 78 brijvoercomputer. Want een van onze specialiteiten is het bouwen van brijvoerinstallaties die we aansturen met de Fancom brijvoercomputer. Er zijn diverse varkenshouders in ons werkgebied die de komende jaren toe zijn aan een renovatie en we willen die klanten graag de nieuwste software op het gebied van brijvoeren aanbieden”.

Brijvoerspecialist in de regio ... en ver daarbuiten

Voor de aansturing van de brijvoerinstallaties maakt van Lanen gebruik van de uitgebreide regelmogelijkheden van de Fancom Lumina 78 brijvoercomputer: “Wij gaan graag uitdagingen aan en daar valt brijvoeren ook onder. Er zit vaak een complexe techniek achter een brijvoerinstallatie en die technische uitdaging maakt het interessant. Het maakt niet uit hoe complex de situatie is, wij bouwen altijd een passende oplossing voor de agrarische ondernemer. Qua aanleg van de installatie is het misschien iets duurder maar je bent veel flexibeler met voeren. Bovendien kun je de voerkosten in de hand houden door eigen voermixen te maken met restproducten uit de industrie of met producten van eigen land.

45 jaar Van Lanen - Brijvoersysteem 1.JPG

Met dit soort complexe installaties is het voor de gebruiker een geruststelling als ze altijd op hun installateur kunnen terugvallen als er iets aan de hand is. Wij hebben een hele uitgebreide voorraad, van roerwerk, motor, pompen, membranen tot PVC leidingwerk. Als er nu bij een van onze klanten iets kapot gaat, kunnen wij dat bij wijze van spreken binnen een uur maken. Alles is op service gericht en daar zijn we gewoon supersterk in”.

Die uitgebreide ervaring op het gebied van brijvoer maakt Van Lanen wel speciaal. “Binnenkort hebben we een leuke klus in Zwitserland waar we de Zwitserse dealer van Fancom gaan ondersteunen bij een complexe brijvoerinstallatie. Via Fancom zijn we met deze mensen in contact gekomen en wij vinden het heel fijn dat we ook op deze manier kunnen samenwerken. En wie weet wat de toekomst hierin nog kan brengen”.

Een stevige partner voor de agrarische ondernemer

Over de toekomstvisie is Van Lanen heel duidelijk: “wij hebben vertrouwen in de Nederlandse agrarische sector. We moeten met zijn allen blijven eten en van het voedsel dat in Nederland geproduceerd is weet je dat het goed is en dat het aan de regels voldoet. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen zich dat steeds meer gaan realiseren en dat ze het belangrijk vinden dat we zelf in ons voedsel kunnen voorzien. Het aantal dieren in Nederland zal niet groeien maar er blijft wel een bestaansrecht.

Je ziet ook dat er vanuit de agrarische ondernemers steeds meer aandacht komt voor verduurzaming. De grote staldaken zijn bij uitstek geschikt voor zonnepanelen en de interesse voor systemen voor energieopslag groeit sterk. Daar spelen wij op in en onze eerste systemen voor energieopslag draaien al een tijdje. We zijn ook bezig met de ontwikkeling van een windmolen voor het boerenerf. Dat doen we samen met een partner en dat staat nog in de kinderschoenen, maar we zien daar goede mogelijkheden voor de toekomst”.

Open dag

“We vinden het belangrijk dat de agrarische sector in contact blijft met de consument. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld de stichting ‘boert bewust’ die werkt aan verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving door de mensen te laten zien waar ons voedsel vandaan komt.

Ook organiseren wij iedere 5 jaar een groot feest voor onze vaste klanten en relaties en hun families om ons lustrum te vieren. Zo vieren we op 7 april tijdens een grote Open Dag ons 45-jarig jubileum. We verwachten bijna 700 bezoekers en dit is voor ons een mooie gelegenheid om te laten zien hoe wij aan onze gezamenlijke toekomst werken. Een gezellig feest ook om onze relaties te bedanken, op een manier die past bij een familiebedrijf als Van Lanen, in een gemoedelijke sfeer”.

Van Lanen - 45 jaar

Wij feliciteren alle medewerkers van Van Lanen met dit mooie jubileum en wensen ze een hele succesvolle Open Dag!

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.