Agrarische verlichting voor de pluimveehouderij

De essentiële rol van agrarische verlichting in het management van pluimveehouderijen

Waarom is verlichting voor vleeskuikens belangrijk?

Lees meer

Verlichting speelt een cruciale rol in pluimveestallen, ook als het gaat om vleeskuikens. Kippen in de stal hebben licht nodig om elkaar te kunnen zien, hun omgeving te verkennen en voer en water te kunnen vinden. Maar het belang van goede verlichting gaat verder dan alleen het zichtbaar maken van de omgeving. De kleur van het licht, het lichtschema en de intensiteit beïnvloeden het gedrag van de dieren en hebben daarmee een diepgaand effect op hun gezondheid en zelfs op de groei. Houd er wel rekening mee dat kippen anders zien dan mensen. Zo zien ze naast de grondkleuren blauw, groen en rood ook ultraviolet licht waardoor ze dingen in hun omgeving anders zien dan zoals wij mensen die zien. Laten we eens een licht schijnen op het belang van verlichting in pluimveestallen voor vleeskuikens.

Nachtlicht met agrarische verlichting

Biologische klok en dag-nachtcyclus 

Vleeskuikens hebben net als mensen een interne biologische klok die wordt gereguleerd door licht. Deze interne klok reguleert hun dagelijkse activiteiten, waaronder eten, rusten en zelfs de productie van hormonen die essentieel zijn voor groei en ontwikkeling. Een goed ontworpen verlichtingsschema bootst de natuurlijke dag-nachtcyclus na. Dit helpt bij het handhaven van hun ritmes en bevordert een gezond slaappatroon. Voldoende donkere periodes zijn essentieel voor rust en herstel, wat de groei van de kuikens kan bevorderen.

Gedrag en activiteit 

Goede agrarische verlichting heeft niet alleen invloed op de fysiologie van de kuikens, maar ook op hun gedrag. Want het stimuleert actief gedrag overdag. Vleeskuikens die voldoende licht krijgen, zijn actiever, verkennen hun omgeving meer en vertonen natuurlijk gedrag zoals scharrelen en foerageren. Dit verhoogt hun lichamelijke activiteit en kan indirect bijdragen aan een betere voeropname en groei.

Groeihormonen en metabolisme

Licht heeft een direct effect op de afscheiding van bepaalde hormonen bij dieren, zoals groeihormonen. Een goed verlichtingsregime kan helpen bij het reguleren van deze hormonen, wat op zijn beurt invloed heeft op het metabolisme van de kuikens. Dit kan leiden tot een efficiënter gebruik van voedingsstoffen en dus betere groei. Studies hebben aangetoond dat vleeskuikens onder invloed van de juiste verlichtingsschema's beter groeien en efficiënter voer omzetten in spiermassa.

Stressniveaus en welzijn

Onjuiste verlichting kan stress veroorzaken bij vleeskuikens. Stress bij vleeskuikens kan onder andere leiden tot hogere sterftecijfers, ophopen, hoge voederconversie en meer. Te veel of te weinig licht kan leiden tot ongemak en verstoring van hun natuurlijke gedrag en fysiologie. Goede verlichting daarentegen zorgt voor een comfortabele omgeving en kan stress verminderen, wat gunstig is voor de groei van de dieren. Bovendien vermindert het ook het risico op abnormaal gedrag, zoals verenpikken.

Download onze brochure over agrarische verlichting

Stalverlichting voor vleeskuikens en leghennen. Flikkervrije LED verlichting, aangestuurd door onze pluimveecomputers.

Download brochure

Brochure agrarische verlichting

Voeropname 

Verlichting kan de voeropname beïnvloeden. Vleeskuikens hebben licht nodig om voedsel te vinden en te consumeren. Voldoende en goed geplaatste verlichting kan ervoor zorgen dat kuikens gemakkelijk toegang hebben tot voedsel, wat hun voeropname en groei ten goede komt. 

Uniforme groei

Verlichting kan ervoor zorgen dat de omstandigheden in de hele stal gelijk zijn. Hierdoor zullen de dieren zich gelijkmatig over de stal verdelen wat een uniforme groei stimuleert. Het bij elkaar kruipen van de dieren is een veel voorkomend probleem in vleeskuikenstallen. De gevolgen kunnen ernstig zijn zoals hogere sterftecijfers en nat strooisel, wat weer leidt tot voetzoollaesies en borstblaren. Om het welzijn en de prestaties van vleeskuikens te verbeteren, is het belangrijk dat ze gelijkmatig over de stal verspreid zijn. De juiste verlichting speelt daarbij een grote rol.

Regulering van de lichtcyclus

Het is van cruciaal belang om het juiste verlichtingsregime toe te passen. Dit omvat niet alleen de kleur en helderheid van het licht, maar ook de duur en regelmaat ervan. Een geleidelijke overgang van licht naar donker en vice versa kan de kuikens helpen om een natuurlijk slaap-waakritme te behouden, wat hun gezondheid en prestaties ten goede komt.

Het is belangrijk op te merken dat het optimale verlichtingsregime kan variëren op basis van factoren zoals het type ras, leeftijd van de kuikens, de omgevingstemperatuur en de specifieke doelen van de veehouder. Een zorgvuldig afgestemd verlichtingsplan, in lijn met de natuurlijke behoeften van de kuikens, draagt echter zeker bij aan hun gezondheid, welzijn en groei.

Download onze whitepaper over flexibele lichtregelingen

Daglicht met agrarische verlichting

Waar moet u op letten bij de aanschaf van verlichting?

Tot slot nog een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van uw verlichting. Deze 6 belangrijke aspecten helpen u de verlichting goed aan te passen aan de behoeften van de dieren.

  1. Lichtspectrum: Het deel van het licht dat kippen kunnen zien. Een verlichtingsoplossing met een breed lichtspectrum lijkt het meest op natuurlijk daglicht en verbetert het zicht en welzijn van de dieren.
  2. Lichtflikkering: Kippen zien meer beeldjes per seconde. Dat betekent dat ze bij laag frequente lampen flikkeringen zien die wij mensen niet kunnen waarnemen. Dit kan stress veroorzaken. Flikkervrije verlichting, zoals LED-lampen, is beter voor hun gemoedsrust.
  3. Lichtverdeling & intensiteit: Het gelijkmatig verspreiden van licht is belangrijk. De juiste hoeveelheid op de juiste plek verbetert de leefomgeving voor uw dieren. Laat daarom een op maat gemaakt lichtplan maken zodat de verlichting precies past in uw stal en precies afgestemd is op de behoeften van de dieren.
  4. Dimbaarheid van 100-0%: Lampen moeten geleidelijk van helder naar donker kunnen gaan om een natuurlijk dag- en nachtritme na te bootsen. Dit vermindert stress en verbetert het welzijn van de dieren.
  5. CRI: Dit is de Colour Rendering Index die aangeeft hoe goed kleuren worden weergegeven. Voor kippen is een CRI van minstens 80 aanbevolen voor het beste zicht.
  6. CCT (Correlated Colour Temperature): Het drukt de kleurtemperatuur van het licht uit. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe ‘blauwer’ het licht. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe meer rood het licht bevat. De juiste kleurtemperatuur varieert per soort pluimvee voor optimaal zicht.

In pluimveestallen voor vleeskuikens is verlichting veel meer dan alleen maar zorgen voor zichtbaarheid. Het heeft een diepgaand effect op verschillende aspecten van het leven van deze dieren, van hun groei en productiviteit tot hun gezondheid en gedrag. Ben daarom kritisch bij de keuze voor de verlichting van uw stallen. Zo weet u zeker dat de dieren zich gezond kunnen ontwikkelen en de productiviteit van uw bedrijf verbetert.

Zorg ook voor goede verlichting in uw pluimveestal

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Op zoek naar superieure stalomstandigheden?

Neem contact met ons op, samen bouwen we aan jouw toekomstbestendige stal.